szkolenie / sportowe jelita

Sportowe jelita

01/ Opis szkolenia

O tym, że zdrowie pochodzi z jelit nie trzeba już nikogo przekonywać… ale jak wykorzystać tą wiedzę w codziennej praktyce? Poznaj indywidualny plan odbudowy jelit dla sportowców – 3 kroki do podium: diagnostyka stanu jelit, dieta eliminacyjna, praktyczna probiotykoterapia.

Aktualny styl życia i środowisko, w którym żyjemy nie rozpieszcza naszych jelit. Żyjemy w ciągłym biegu nie zastanawiając się nad naszym zdrowiem. Stres, leki, toksyny i nieodpowiednia dieta wpływają negatywnie na mikroflorę jelit i generują tym samym zespół nieszczelnego jelita. Stan taki sprzyja rozwojowi stanu zapalnego zależnego od pokarmów (alergie i nietolerancje pokarmowe). To z kolei przekłada się na wzrost występowania chorób autoimmunizacyjnych, zapalnych oraz alergii.

Dotyczy to również sportowców, gdyż nadmierny wysiłek fizyczny poprzez stres oksydacyjny, także negatywnie wpływa na funkcjonowanie bariery jelitowej. Zatem sportowcy pomimo stosowania odpowiedniej diety i aktywności fizycznej są także narażeni na dolegliwości i choroby „wywodzące się” z jelit.

Jeśli Twoimi podopiecznymi są osoby trenujące zawodowo czy amatorsko, a na co dzień mają pracę siedzącą, osoby które nie mogą zredukować masy ciała, bądź takie które dopiero zaczynają swoją przygodę ze sportem (z uwagi na ich chorobę podstawową), to szkolenie jest dla Ciebie.

Dowiesz się, w jaki sposób mikroorganizmy jelitowe przyczyniają się do zachowania zdrowia oraz co przyczynia się do zachwiania równowagi w ekosystemie przewodu pokarmowego. Szczegółowo zajmiemy się zagadnieniem nieszczelnego jelita, jako głównej przyczyny chorób cywilizacyjnych. Dowiecie się jak prawidłowo diagnozować zaburzenia związane z jelitami i czym kierować się przy wyborze testów. Omówimy podział alergii i nietolerancji pokarmowych, ze szczególnym uwzględnieniem nadwrażliwości IgG-zależnych. Omówimy jak ukryte alergie pokarmowe powodują przewlekły stan zapalny w naszym organizmie, a tym samym nieustannie go obciążają uniemożliwiając powrót do zdrowia. Wskażemy czym kierować się przy doborze probiotyków i innych suplementów uszczelniających jelita. Przeanalizujemy przypadki pacjentów, w konkretnych jednostkach chorobowych aby wytłumaczyć, w jakich wskazaniach zastosować diagnostykę stanu jelit i nietolerancji pokarmowych. Co więcej dowiecie się jak interpretować tego typu badania i jakie zalecenia wprowadzić u swoich klientów.

02/ program

1. Część teoretyczna

  • Dlaczego sportowcy często mają problemy z dolegliwościami żołądkowo–jelitowymi?
  • Kontuzje z jelit? Które popularne dolegliwości sportowców mają swoje źródło w jelitach?
  • Co „wycieka” przez jelita? Przewlekły stan zapalny u sportowców: objawy, przyczyny, leczenie.
  • Jelita w praktyce: diagnostyka mikroflory jelitowej, zalecenia probiotykoterapii.
  • Mit „diety dla sportowca” – dlaczego nie ma jednej diety dla każdego? Indywidualizacja diety medycyną XXI wieku – jak dobrać dietę, żeby uzyskać najlepszy wynik?
  • Alergie, nadwrażliwości, nietolerancje – czy sportowiec i trener powinien brać je pod uwagę? Diagnostyka, interpretacja, zalecenia.

2. Część praktyczna

  • Analiza przypadków. Jak trener może pomóc? Jak i gdzie szukać źródła problemów zdrowotnych? Współpraca z innymi specjalistami – z kim konsultować podopiecznych?
  • Diagnostyka – interpretacja. Jakie badania warto wykonać i kiedy? Jak je interpretować? Jak stosować zalecenia diety eliminacyjno-rotacyjnej u sportowca.
  • Probiotykoterapia legalnym dopingiem – jak wybierać i stosować probiotyki?

03/ szkoleniowcy

Anna Bartnicka

Anna Bartnicka

W Instytucie Mikroekologii pracuje od 7 lat, posiada wieloletnie doświadczenie w aspekcie zaburzeń mikroflory jelitowej, zespołu jelita przesiękliwego oraz alergii i nietolerancji pokarmowych. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu na kierunku analityka medyczna. Obecnie w trakcie studiów doktoranckich na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Tematyka jej pracy doktorskiej obejmuje mikroflorę przewodu pokarmowego noworodków oraz czynników na nią wpływających. Do jej głównych zainteresowań należy mikroflora jelitowa i jej znaczenie w zdrowiu i chorobie oraz nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna (alergia opóźniona; utajona). Jest wykładowcą na licznych konferencjach medycznych i warsztatach. Nieustannie podnosi swoje kwalifikacje poprzez udział w konferencjach międzynarodowych. Jest autorką wielu publikacji naukowych w czasopismach medycznych..

04/ cena

320 zł


Pełna opłata za uczestnictwo musi zostać wniesiona najpóźniej w ciągu 7 dni od zapisania się (nie później niż 4 dni przed rozpoczęciem szkolenia).

Nr konta do płatności wysłany jest poprzez wiadomość e-mail z potwierdzeniem zapisu. Jeśli nie otrzymałeś wiadomości, sprawdź proszę w swojej skrzynce folder SPAM.

05/ terminy

NAZWA DATA MIEJSCE DOSTĘPNOŚĆ

06/ zapisz się